Effectieve tips om begrijpend lezen te verbeteren

Geplaatst op 22-05-2023

Categorie: Zakelijk

Begrijpend lezen is een essentiële vaardigheid die kinderen moeten leren om succesvol te zijn in hun academische en professionele carrière. Voor veel kinderen en zelfs volwassenen kan begrijpend lezen echter een uitdaging zijn. Als leerkracht kun je een belangrijke rol spelen bij het verbeteren van de begrijpend leesvaardigheid van je leerlingen. In deze blog geven we je enkele nuttige tips om je leerlingen te helpen bij het verbeteren van hun begrijpend leesvaardigheden.

 

1. Begrijpend lezen verhoogt de woordenschat:

Om het begrijpend lezen te verbeteren, moet de leerling woorden kunnen begrijpen. Een uitgebreide woordenschat is essentieel om begrijpend lezen te bevorderen. Om het vermogen van leerlingen om nieuwe woorden te leren te vergroten, moeten ze bijvoorbeeld meer lezen, inclusief complexe teksten, en woorden volledig opzoeken.

 

2. Actief luisteren:

Een geweldige manier om begrijpend lezen te ondersteunen, is door het luisteren naar audio-opnamen in combinatie met visuele middelen, zoals een video of dia. Leerkrachten kunnen bijvoorbeeld interactieve luisterspullen maken om het begrip van de leerling te verbeteren of ze kunnen gebruik maken van bestaande luisterspellen waarmee de leerlingen hun luistervaardigheden kunnen verbeteren.

 

3. Verhoog de leesfrequentie:

Om het begrijpend lezen te bevorderen, moeten leerlingen regelmatig teksten lezen. Leerkrachten moeten leesmateriaal gebruiken dat interessant is en relevant is voor de studenten en dat hun kennis en ervaringsniveau weerspiegelt. Een effectieve techniek is om de leerlingen 20 minuten per dag in de klas te laten lezen.

 

4. Benadruk het gebruik van tekstverbanden:

Wanneer je begrijpend lezen traint, leg dan de nadruk op het verband tussen de tekst, de titel, de afbeeldingen en de ondertekst. Leer studenten hoe ze de tekst moeten scannen om de belangrijkste elementen te identificeren die hen kunnen helpen bij het begrijpen van de inhoud. Begrijpen wat er staat en het relateren van informatie aan hun voorkennis zal hen helpen om beter te begrijpen wat ze lezen.

 

5. Stel vragen:

Het belangrijkste element van begrijpend lezen is het stellen van vragen. Vragen hebben betrekking op de inhoud van de tekst en helpen om de leerlingen inzicht te geven in wat ze hebben gelezen. Om het begrijpend lezen te bevorderen, kun je als leerkracht tijdens het stellen van vragen zowel eenvoudige als complexere vragen gebruiken om verschillende soorten lezers tevreden te stellen.

 

Conclusie:

Het verbeteren van de begrijpend leesvaardigheden van leerlingen kan een uitdaging zijn, maar door praktijken en strategieën die gericht zijn op verhoogde leesfrequentie, woordenschat, luisteren, verbanden leggen en vragen stellen, kunnen leerkrachten de vaardigheden van hun leerlingen verbeteren. Door leerlingen een goede basis te geven voor begrijpend lezen, zullen ze beter in staat zijn om informatie op te halen en de kennis en verbeeldingskracht te ontwikkelen die nodig zijn om te slagen in de huidige maatschappij. Stichting LeerKRACHT is er om leerkrachten te ondersteunen, zo wordt er steeds gewerkt aan een nog betere omgeving in het onderwijs.